Motta’da 7 yıl çalıştı, şimdi patronu oldu!




Uzun yıllar Motta’da çalışan Enis Çakıl Franchise sisteminin avantajlarını görüp kendi işinin patronu oldu. Ferahevler’de Motta sahibi olan Çakıl’ın girişimci hikayesini sizin için yazdık.


Zor geçen ekonomik koşullarda franchising sisteminin girişimciler için iyi bir güvence sunduğunu, büyük avantajlar sağladığını çeşitli vesilelerle birçok kez dile getirdik. Şimdi vereceğimiz örnek ise tam bir başarı hikayesi. Hem sistem açısından hem de girişimci açısından önemli ayrıntılar içeriyor…
Önce büyük hikaye…
Motta, 1986 yılından bu yana Türkiye'de pastacılık ve ekmekçilik sektöründe ilk ve en yaygın franchise zinciri olarak haklı bir üne sahip.
20. yılını kutlayan Motta bu süre içerisinde kalitesiyle özdeşleşmiş bir marka. Geniş ürün yelpazesi, profesyonel işletme sistemleri, müşteriye hizmet anlayışı, ayrıcalıklı dekorasyonu ve kurumsal yapısı ile Motta Türkiye'de pastacılık sektörüne yeni bir boyut getirdi.
İlk Franchise'ını 1991'de veren Motta bu yıldan itibaren Franchise Sistemini geliştirerek kurumsal bir yapı içinde oturttu.
Bugün İstanbul'da 80'e yakın mağazası dışında Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Ordu, Niğde,Çanakkale, Bodrum, Muğla, Marmaris, Balıkesir gibi 21'i aşkın ilde toplam 200'e yakın mağazaya ulaşmış ve Türkiye'nin bu alandaki en yaygın zinciri olma özelliğini açık ara sürdürür duruma gelmiştir.
Motta değişken müşteri profil ve ihtiyaçlarına göre mağaza konseptlerini çeşitlendirerek böylelikle aday franchisee'ler içinde farklı yapı ve büyüklükte konseptler geliştirdi. Sıcak Nokta Butik ve Corner, Motta Butik & Cafe, Motta AVM konsepti, Motta Pastane & Ekmek, Motta Area Franchise gibi modeller Motta, Sıcak Nokta Motta ve The Bakery Line markaları ile açılmakta ve ev hanımlarından iş adamlarına kadar geniş bir yelpazedeki girişimcilere uygun modeller oluşturdu.

Küçük bir başarı hikayesi
İşte tam bu noktada anlatacağımız başarı hikayesinin kahramanından bahsetmek gerekiyor. Enis Çakıl, 7 yıl Motta’da çeşitli departmanlarda çalışıyor. Motta’nın marka gücünü, bilinirliğini en iyi bilen, aileden biri olarak kendi işinin patronu olmaya karar veriyor. Kendi Motta’sının sahibi olmaya karar verdiğinde; arkasında büyük bir destek bulması hiç de şaşırtıcı olmuyor. Yaklaşık 200 noktada olduğu gibi o da yeni Motta sahibi olarak, aileye iyice bağlanmış oluyor.
Sarıyer Ferahevler’de girişimcilik örneği göstererek Motta kuran Çakıl, oldukça memnun: “Yıllar önce Motta’da işe personel olarak başladım. Daha sonra bu markayı gerçekten benimsedim ve sahibi olmak istedim. Franchise olarak işe başladım. Çok mutluyum…”
Hatırlatmak gerekiyor ki kriz dönemine denk gelmiş olmak, insanların alım gücünün en az olduğu bir zaman yaşıyor olmamız dahi onu ürkütmüyor. İnanıyor ve başarmamak için bir sebep görmüyor. Çakıl şunları söylüyor: “Kriz dönemine denk geldik. İnsanların alım gücünün en az olduğu bir dönemde açılıyoruz. Ama iyi bir başlangıç oldu. Krize de ayak uydurarak devam edeceğiz.”

“Motta’dan büyük destek gördüm”
Franchise alırken çok büyük bir destekle karşılaştığını, markanın büyüklüğünü tam anlamıyla hissettiğini ve bunun kendisine özgü bir uygulama olmadığını dile getiren Motta’nın eski çalışanı yeni patronu Enis Çakıl, “ Girişimcilere en önemli tavsiyem lokasyona çok dikkat etmeleri. Ön çalışmayı çok iyi yapmaları gerekir. İyi bir marka ile çalışmak elbette önemli bir faktör, fakat lokasiyon da o kadar önemli. Motta gibi bir marka ile çalışmak ise gerçekten bir ayrıcalık. Motta büyük bir aile. Her konuda yardım ediyorlar. Ben 15 bin dolara küçük bir nokta sahibi olabilirdim ama Motta sahibi oldum. Burası bana 200 bin TL’ye mal oldu” diyor.
Motta’nın profesyonel iç mimarları olduğunu onlarla çalışmanın büyük bir avantaj yarattığını hatırlatan Çakıl, Motta ailesinin işin başından sonuna kadar girişimcinin yanında olduğunu da eklemeden edemiyor. “Takıldığınız yerde devreye giriyorlar” diye belirtiyor.

Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın!
Motta’da 7 yıl çalışan Çakıl’ın tüm personeli de Motta’nın eğitiminde geçmiş. Profesyonel bir ekiple çalışmanın büyük bir avantaj olduğunu gördüğünü anlatan Çakıl, tüm girişimcilerin ayrıntılara dikkat etmeleri gerektiğini tavsiye ediyor.
CHP Sarıyer Belediye Başkanı Adayı Şükrü Genç ve beraberindeki kalabalık bir grup tarafından açılışı gerçekleşen Motta Ferahevler; yolunuz düştüğünde oturup doyabileceğiniz, rahat vakit geçirebileceğiniz, lezzetli ürünlerinden sevdiklerinize hediye götürebileceğiniz bir mekan.
Gittiğinizde göreceksiniz…

14 yorum:

Web Master dedi ki...

Pastaları harika...

Web Master dedi ki...

Bende isterim "Motta"m olsun, ama para nerde! Elinize sağlık...

Web Master dedi ki...

Motta iyi bir marka, Bayim Olur musun? Fuarı'nda görmüştüm. Biz de istedik bir Motta'mız olsun ama olmadı, şartlarımız uygun düşmedi... Tüm girişimcilerin rüyası... Hayırlı olsun, ne diyelim...

Adsız dedi ki...

Gerçekten çok güzel bir mekan olmuş pastalarının yanında ayrıca yemeklerinin lezzetide harika özellikle sebzeli biftek , makarna çeşitleri ve salatalarını çok beğendim.Ferahevlere yolnunuz düşerse mutlaka uğramanız tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Çevre sakini olarak muhitimize gerçekten böylesine kaliteli bir pastahane cafe'nin açılması cok güzel oldu kaliteli aynı zamanda temiz ve çok hoş bir ortamı var işe giderken her sabah kahvaltımı mottada yapıyorum poğaçaları çok güzel tavsiye ediyorum.

Adsız dedi ki...

Bende haftasonları kahvaltıya gidiyorum mottaya hem kaliteli hem çok hoş bir ortamı var hemde fiyatları çok uygun kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim ayrıca yemeklerdende köri soslu tavuk favorim mutlaka deneyin.

Ezgi Bulut dedi ki...

Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.Güleryüzlü insanlar, temiz ve lezzetli yiyecekler, kaliteli pasta ve daha neler neler... Elinize saglık süper bir yer olmuş bir gidenin tekrar gitmek isteyecegi nezih bir ortam.Çok güzel daha ne diyelim hayırlı olsun..

Emre dedi ki...

Gerçekten güzel bir mekan olmus.Kahvaltıları çok güzel ve fiyatlarıda uygun. Hele hamburgerinize bayıldım.Yolunuz ordan geçerse mutlaka deneyin derim, hatta yolunuz geçmese bile yolunuzu değiştirip gidip görün derim.

miray dedi ki...

Pastalarınıza bayıldım. Hamburger ve patates kızartmalarınız bir harika. Mekanda çok güzel olmuş.

fatma fidan dedi ki...

Süpeeer bir yer olmuş.Çalışanlar çok sıcak kanlı ve güleryüzlü. Pastalarınız harika ve hafif. Makarna ve salatalarınızda harika. Herkezin gitmesini tavsiye ederim.

Berrin dedi ki...

Enis Bey gerçekten harika bir iş başarmış işte Motta böyle olmalı,lezzetli tatlılar,harika tuzlular,güleryüz,ilgi,ve herşeyden önemlisi tertemiz bir ortam tek kelimeyle muhteşem bir ortam çocuklarıma doğumgünü pastası aramaktan da kurtuldum.tebrik ederim.hayırlı,uğurlu olsun

osman Gökhan dedi ki...

öğle yemeklerinde başka mekan aramaya gerek yok biftek ve salata baş favorim,

DOĞU dedi ki...

herkes çok met etti bununiçin
gerçekten çok merak ettim ilk işim gitmek olacak.....

serdar dedi ki...

Yeriniz çok özel ve temiz olmuş elinize sağlık tebrikler...

 
sahibim olurmusun